Разбирането на това как действа сексът на ума ни ще ни помогне с представянето в леглото, също ще подобри Вашето здраве и ще подобри разбирането за други аспекти от Вашето здраве.

brain-on-sex-opener-400x400

Сексът е като дрога

Сексът ни кара да се чувстваме добре. Ето защо го искаме, харесва ни и прекарваме толкова много време, търсейки партньор. Удоволствието, което получаваме от секс е до голяма степен като резултат от действието на веществото –  допамин.
Допамин се получава и при употребата на някои наркотици: употребата на кокаин и секс нямат нищо общо – въпреки че активират едни и същи мозъчни райони, кокаинът активира и други части на мозъка Ви, което води до различни нежелателни последици. Кофеина, шоколада и никотина също възбуждат тези центрове на мозъка.
Сексът като антидепресант

Изследване, проведено през 2002 година е изследвало 300 жени и е установило, че жените правили секс без презерватив имат по-малко депресивни синдроми отколкото жените, които са правили секс с презерватив. Изследователите предполагат, че някои съставки на спермата, включително естрогена и простагландина имат антидепресивни свойства, които се абсорбират от тялото след секс. (изследването е взело предвид и други фактори, които могат да пволияят на настроението като – сериозна връзка, орални противозачатъчни средства). Това са добри новини за всеки в сериозна връзка, но ако все още сте свободни и експериментиранте, то тогава не се отказвайте от презервативите ! Има и други начини за подобряване на настроението, но няма други начини за предотвратяване на сексуално преносимите болести.


Сексът понякога може да депресира

Вещества, които подобряват настроението по време и кратко след секс, отминават бързо – какво се случва след това?  Около една трета от жените, участвали в изследване са чувствали тъга след секс. Възможно е разбира се чувството да е на съжаление, все още не може да се установи със сигурност връзката.

Сексът помага при болка

Не пропускайте сексът когато имате главоболие. Взаимната интимност може да подобри симптомите ви. По време на проучване през 2013 в Германия, 60% от участниците, които имат мигрена и 30% от страдащите от главоболие без да имат мигрена, са забелязали пълно или частично изчезване на болката. Друго проучване доказва, че жени – често стимулиращи своята G точка имат забележимо покачване на прага на болка. Това е поради ефекта на окситоцина, така наречения свързващ хормон, който помага на бебетата и майките да се чувстват свързани и също помага за по-висок праг на болката.

Сексът може да прочисти мислите ви

Всяка година по-малко от 7 на 100 000 имат синдрома на всеобща преминаваща амнезия, внезапна но временна загуба на памет, което не може да се обясни с нищо друго освен – прекалено много секс, емоционален стрес, болка, слаби удари в главата, медицински процедури и скачането в много гореща или студена вода. Забравата може да трае от няколко минути до няколко часа. По време на този период – не можете да формирате нови спомени или да си спомните скорошни събития. За щастие този синдром няма дълготраен ефект.

 Сексът помага за подобряване на паметта

Или поне ако сте мишка. Изследване през 2010 година установи, че мишки правили секс веднъж и такива правили секс 14 последователни дни имат ускорено развитие на неврони. Откритието е установено и след второ подобно проучване. Остава да се разбере дали при хората сексът има същия ефект

Сексът успокоява

Същото изследване е установило, че нивата на стрес при мишките е значително намалено. Това е установено и при хората – хора, които са правили секс преди не повече от час имат по-добри реакции при стресови ситуации. Това до някъде се обяснява с намаленото кръвно налягане след секс.

Сексът успива

Сексът приспива главно мъжете. Частта от мозъка, известна като пре-фронтал кортекс се успокоява след еякулация. Това, заедно с освобождаването на окситоцин и серотонин могат да допринесат много за сънят след секс при мъжете.

 

Leave A Comment